در دنیای امروز با توجه به مطرح شدن بحران کم آبی و صنعتی شدن جوامع در اثر پیشرفت تکنولوژی، مسئله حفاظت از منابع آبی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. توجه به سلامت آب و تـأمین آبی با کیفیت که از لحاظ بهداشتی و زیباشناختی مورد تأیید استانداردها باشد مورد نظر بوده است بهگونهای که کنترل کیفیت آب، آگاهی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و میکروبی آن از منبع تأمین کننده نیاز و ضروری میباشد در بین آلایندههای آب، فلزات سنگین از مواردی میباشند که بسیار حائز اهمیت هستند زیرا صدمات جبران ناپذیری را به بدن انسان وارد میکند.
فلزات سنگین (جیوه، سرب، مس، کادیوم، آرسنیک، کروم، روی و…) در آب آشامیدنی می توانند اثرات مخربی بر سلامتی انسان داشته باشند. از جمله این اثرات: سرطان، اختلال در سیستم عصبی و دفاعی بدن، نقص در جنین و در موارد حاد میتواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد. وجود فلزات سنگین در آب آشامیدنی کودکان میتواند باعث کند ذهنی و اختلال در یادگیری و حافظه، آسیب دیدن سیستم عصبی و اختلالات حرکتی نظیر تشنج و یا بیش فعالی آنها شود. در موارد وخیم تر صدمات جبران ناپذیر مغزی را باعث می شوند.
منشاء ورود آلایندهها به آب میتواند فاضلابهای شهری و پسابها، زبالهها پسماندهای صنایع و معادن،کورههای زباله سوزی، صنایع ریخته گری باشد. افزایش جمعیت شهرنشین و توسعه صنایع مختلف، یکی از عوامل اصلی افزایش آلایندهها خصوصا فلزات سنگین در آب آشامیدنی ما هستند.
با چه روشی میتوان فلزات سنگین در آب آشامیدنی را بین برد؟
یکی از راههای از بین بردن آن استفاده از روش اسمز معکوس است که بهترین روش . این روش میتواند میزان فلزات سنگین در آب را تا 97 درصد از آب جدا نماید. این روش همان روشی است که در دستگاههای تصفیه آب موجود در ایران به کار گرفته میشود.
دستگاه های تصفیه آب خانگی بافناوری اسمزمعکوس قادر هستند میزان فلزات سنگین درون آب آشامیدنی کاهش دهند. این دستگاهها با استفاده از فناوری اسمز معکوس (RO) تمامی آلاینده های محلول در آب، نظیر کلر باقیمانده، نیترات، حشره کشها، آرسنیک، سرب و سایر فلزات سنگین را از آب جدا کرده و آبی سالم و گوارا در اختیار خانواده ها قرار می دهد.