دریاچه یک آبریز است که توسط زمین احاطه شده است و به آبهای آزاد مانند اقیانوسها راه ندارد. بیشتر در عرض های وسیع و مناطق کوهستانی قرار دارند.
دریاچه های ایران
ایران به دلیل وضعیت زمین شناسی خاصی که دارد، از دریاچههای بسیاری برخوردار است. کشور ما در منطقه گرم و خشک قرار دارد و بارش در آن در طول سال متغیر است. میزان آب برخی از دریاچههای ایران به میزان بارش بستگی دارد (فصلی)و برخی از آنها نیز فارغ از مورد بارش خواهد بود(دائمی)
دریاچههای فصلی ایران
در کشور گرم و خشکی چون ایران بارشهای فصلی باعث ایجاد رودها و دریاچههای فصلی میشود، که در ماههای پر باران مملو از آب است.
دریاچه نمک قم(حوض سلطان)
حوض سلطان یا دریاچه نمک قم که در شمال شهر و استان قم قرار دارد. شوری و املاح این دریاچه بسیار زیاد بوده، که آن را به دریاچهای نمکی تبدیل کرده است.
باتلاق یا دریاچه گاوخونی
این دریاچه در استان فارس و جنوب شرقی استان اصفهان قرار دارد، که زاینده رود به آن میریزد. این دریاچه که جزوه دریاچه های فصلی ایران به حساب میآید.
دریاچه بختگان
نیریز یا بختگان نام دریاچهای ست در استان فارس و شهرستان نیریز که در شرق شهر شیراز قرار دارد.
دریاچه جازموریان
مابین استان کرمان و بلوچستان دریاچهای پدیدار شده است، بنام زیبای جازموریان که از رودهای هلیل رود و دیگر رودهای فصلی تغذیه میشود. این دریاچه که جزوه دریاچه های فصلی ایران است.
دریاچه بختگان و طشک
بختگان استان فارس، یکی از مهمترین دریاچههای دائمی ایران و چهارمین تالاب ایران است.
دریاچههای دائمی ایران
این عنوان به دریاچههایی اتلاق میشود، که در طول سال از آب پر بوده و میزان آب آن تفاوت چندانی ندارد.
دریاچه ارومیه
بزرگترین دریاچه دائمی داخلی ایران، دریاچه ارومیه است. این دریاچه بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفته است. دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه، رتبه ششمین دریاچه آب شور دنیا را به نام خود ثبت کرده است. این دریاچه جزوه مهمترین دریاچه های ایران است. البته متاسفانه در سالهای اخیر با وجود مشکلات طبیعی و مدیریتی در سطح کشور شاهد فصلی شدن این دریاچه در برهههایی از زمان هستیم.
دریاچه هامون
سومین دریاچه بزرگ ایران که در شمال استان سیستان قرار دارد، دریاچه هامون است. که مهمترین دریاچه ایران بعد از ارومیه و خزر است.
دریاچه مهارلو
درجنوب کشور ایران و جنوب شرقی استان فارس، دریاچه است که از فرونشست ناودیسی بوجود آمده به نام مهارلو. البته نام های دیگری نظیر مهلو، مهلویه، ماهلویه، یا حتی جنکال و دریاچه نمک نیز، بر این دریاچه گذاشته شده است.
دریاچه زریوار
یکی دیگر از دریاچه های ایران، که طراوتش مثال نزدنی است، دریاچه زریوار کردستان است. زریوار یا زره وار دریاچه ای است در استان کردستان که به دلیل طبیعت اطراف ان بسیار دیدنی و زیباست.
دریاچه نئور
دریاچه نئور یا تالاب نئور واقع در استان اردبیل یکی از دریاچههای ایران است که طبیعتی بکر و بیهمتا دارد. هر سال گردشگران علاقمند به پیادهروی در طبیعت، راهی این مکان خارقالعاده میشوند.
دریاچه پریشان
فامور یا پریشان نام دریاچهای دائمی در استان فارس و شهرستان کازرون که دارای آب شیرین است.
دریاچه ولشت
یکی دیگر از دریاچههای ایران، دریاچه کوهستانی ولشت استان مازندران است. این دریاچه که یکی از دریاچههای آب شیرین ایران است، همچون نگینی در دل رشته کوه البرز است. ولشت از جمله پهناورترین دریاچه آب شیرین استان مازندران است.
دریاچه ویستان بره سر رودبار
یکی دیگر از دریاچههای ایران و استان گیلان دریاچه ویستان بره سر شهرستان رودبار است. این دریاچه در میان جنگل قرار گرفته و زیبایی آن با طبیعت اطرافش دو چندان شده است. ویستان دریاچهای با عمق 100 متر و طول 230 متر در بخش خورگام شهر بره سر از توابع شهرستان رودبار قرار گرفته است.
دریاچه چورت
در میان دل جنگل و در انبوه درختانی که سر به فلک کشیده است، دریاچهای نوپا و جوان از دل این طبیعت بکر سر برآورده که گردشگران و ادمیان را محسور سکوت و آرامش خود میکند. دریاچه چورت در استان مازندران واقع شده است.
دریاچه حلیمه جان(دریاچه عروس)
دریاچه حلیمهجان(دریاچه عروس)، در استان زیبای گیلان و در شهرستان رودبار واقع شده است. روستای حلیمه جان زیبا از توابع رحمت آباد رودبار است.
دریاچه سد سقالکسار
در روستای زیبای سقالکسار استان گیلان با منظره جنگلی دریاچه ای قرار دارد با همین نام، که انعکاس تصویر درختان در آن منظره بسیار زیبا بوجود آورده است.
درياچه سد میجران رامسر
يكي ديگر از جاذبهها و زيبايهاي استان مازندران و شهر رامسر(عروس شهرهاي مازندران)، درياچه سد مجيران یا میجران است. طبيعت شگرف و سرسبز رامسر به كمك سد آمده و منظرهاي منحصربهفرد را خلق كرده است. سد ميجران در سال 1382 به منظور آبرساني به امورات كشاورزي بر روي نسارود( رودخانه رامسر ) احداث شد.
دریاچه میقان
شاید باورش سخت باشد، که شما یکی دیگر از دریاچه های ایران را در اراک ببینید. درست در دل استان مرکزی و در شمال شرق شهر اراک، صحنهای باورنکردنی شما را میخکوب میکند. دریاچهای به زیبایی دریای خزر در مقیاس کوچکتر که به دریاچه میقان مشهور است.
دریاچه دالامپر(دریاچه دالانپر)
یکی از دریاچههای زیبای ایران، که به دلیل واقع شدن در ارتفاعات همچنان از بکری خاصی بهرهمند است، دریاچه دالامپر ارومیه است. این دریاچه در 45 کیلومتری شهر ارومیه و در نزدیکی مرز ترکیه قرار دارد.
دریاچه خلنو شمشک
یکی از دریاچههای اطراف شهر تهران، دریاچه خلنو شمشک است که در ارتفاعات البرز قرار دارد، یکی از دریاچههای مرتع سردسیری در تهران است. ارتفاعاتی که این دریاچه در آن قرار دارد، به نام خلنو شهرت دارد.
دریاچه اوان الموت قزوین
اوان الموت بزرگترين و زيباترين درياچه استان قزوين و از جاهای دیدنی قزوین است. هیچ رودی در اطراف این دریاچه نیست و آن دریاچه آوان از چشمه های جوشانی که از کف دریاچه بالا می آیند تامین می شود. البته از سرریز آب این دریاچه مردم روستا برای آبیاری مزارع کشاورزی اطراف استفاده می کنند.
دریاچه عباس آباد
بهشهر یکی از جاذبههای طبیعی تاریخی ایران و استان مازندران است.
دریاچه کوه گل
کوه گل در هشت کیلومتری شهر سی سخت در استان کهکیلویه و بویر احمد قرار دارد. کوه گل با مساحت نیم هکتاری و عمق ۱۵ متری به عنوان یکی از بزرگ ترین دریاچه های غرب کشور معروف است. این دریاچه علاوه بر پوشش گیاهی غنی ای که در خود جای داده است پوشش جانوری هم دارد و به عنوان دریاچه ای برای پرندگان مهاجر همیشه مهمان نواز است.
دریاچه گهر
گهر که در منظقه حفاظت شده اشتران کوه بین دو بخش الیگودرز و دورود قرار گرفته است. این دریاچه به دلیل محیط حفاظت شده ای که دارد برای بسیاری از گردشگران و مسافران جذابیت خاصی دارد چنان که سالانه بیش از ۸۰ هزار نفر از آن بازدید می کنند.
منبع:سفر در ایران