خانه / بلاگ / اهمیت لاک پشت‌های دریایی

لاک پشت‌های دریایی جزء رده خزندگان هستند. موجوداتی با جثه‌ای بزرگ و با قدمت ۲۰۰میلیون ساله از عصر دایناسور‌ها تاکنون زندگی می‌کنند. آن‌ها با مهاجرت‌های طولانی اکثر سواحل اقیانوس‌ها و دریا‌ها شنا می‌کنند به طوری که در گونه پشت چرمی (در این مقاله به انواع لاک پشت‌های دریایی اشاره شده است) این مهاجرت بعضا ۶۷۰۰ کیلومتر گزارش گردیده است وجود باله‌های قوی شکل خاص بدن و شناوری باعث شده تا مهاجرت برای آن‌ها با انرژی کم امکان‌پذیر باشد.

تاریخچه زندگی لاک پشت‌های دریایی تقریباً با زندگی تمام خزندگان عجین بوده و حضور این رده بزرگ در سطح زمین باعث دگرگونی‌های بسیار بزرگی در حیات جانوری دوره‌های مختلف زمین‌شناسی شده است. به طوری که گونه‌های جانوری عصر حاضر به شکلی حاصل تکامل گونه‌های عصر دایناسور‌ها هستند بر اساس سنگواره‌های موجود و فرضیات مختلف حضور لاک پشت‌ها در سطح زمین و دریا به حدود ۲۷۵ میلیون سال بر می‌گردد. مهمترین تغییرات طی سالیان متمادی در اندازه و اندام‌های شناگری آن‌ها شکل گرفتر، در هر صورت این موجودات توانسته‌اند طی میلیون‌ها سال در تنازع با محیط نسل خویش را حفظ کرده و خویش را با محیط دریایی سازگار نمایند.

لاک پشت‌های دریایی

اهمیت لاک پشت‌های دریایی
اهمیت این جانوران از نظر اکولوژیکی مثل بقیه گونه هاست یعنی هرگونه‌ای نقش و وظیفه خاصی را در اکوسیستم به عهده دارد که گونه دیگر قادر به ایفای آن نیست. با توجه به این که لاک پشت‌های دریایی در رأس هرم غذایی قرار دارند نقش اکولوژیکی بسیار حساسی را در شبکه غذایی دریا‌ها ایفا می‌کنند به طوری که با تغذیه از بستر‌های علفی لارو، آبزیان خرچنگ‌ها صدف‌ها و نرمتنان و کنترل جمعیت، آنان باعث حفظ تعادل دیگر طبقات هرم می‌گردند. به علاوه لاک پشت‌های دریایی سبب افزایش چرخه مواد غذایی داخل آب می‌شوند امروزه ثابت شده هرچه این چرخه طولانی‌تر باشد اکو سیستم شرایط پایدارتری خواهد داشت همچنین حفظ تعادل بین گونه‌ها، باروری زیستگاه‌های آبی بخصوص علف‌های دریایی و مرجان‌ها و کنترل گونه‌های مهاجم از جمله وظایف لاک پشت‌ها به شمار می‌رود که بسیاری از محققان روی آن‌ها تأکید. می‌کنند. یکی دیگر از ویژگی‌های لاک پشت‌های دریایی طبیعت به شدت مهاجر، آنهاست به نحوی که ممکن است محل تغذیه آن‌ها با محل تولید مثل آن‌ها کیلومتر‌ها فاصله داشته باشد. این عامل باعث شده مدیریت و حفاظت آن‌ها با مشکلاتی جدی مواجه شود.

 عوامل تهدید‌کننده لاک پشت‌های دریایی
لاک پشت‌های دریایی در سطح جهان به دلیل بهره‌برداری بیش از حد و پایین بودن نرخ زنده‌مانی نوزاد لاک پشتان (حدود ۱ درصد) از جانوران در معرض خطر انقراض محسوب می‌گردند و امروزه مناطق تخم‌گذاری آن‌ها تقریباً از سرزمین اصلی بر چیده شده و محدود به سواحل شنی جزایر خصوصاً جزایر غیر مسکونی گردیده است لاک پشت‌های دریایی در قرن ۱۸ و ۱۹ جمعیت‌های بزرگی بالغ میلیون‌ها عدد را در دریا‌ها تشکیل می‌دادند ولی در چند دهه گذشته عوامل مختلف از جمله صید و شکار تخریب زیستگاه‌ها و مناطق تخمگذاری و این اواخر با ایجاد انواع آلودگی‌ها و برداشت غیر قانونی ما سه‌های سواحل جهت کار‌های ساختمانی قدرت بقای کمتری دارند به طوری که در حال حاضر تنها جمعیت انگشت شماری از آن‌ها از سیل خطرات متعدد در‌امان مانده‌اند که این جمعیت هم به شدت در معرض کاهش. هستند یکی از مهمترین عوامل تهدید‌کننده نسل لاک پشت‌ها جمع‌آوری تخم‌ها و شکار لاک پشت بالغ توسط افراد سودجو و نا آگاه جهت مصارف غذایی گیر افتادن در تور‌های صیادی و خفه شدن آن‌ها بر اثر بلعیدن زباله‌هایی نظیر کیسه‌های پلاستیکی و برخورد با قایق‌های تندرو می‌باشد وجود نور‌های مصنوعی همچون چراغ‌های روشنایی و نور خودرو‌ها در سواحل از عوامل جدی تهدید نسل لاک پشت‌ها می‌باشند این نور‌ها باعث می‌شوند نوزادان لاک پشت پس از خروج از تخم راه را گم کنند و هیچگاه به دریا نرسند که این امر موجب مرگ حتمی آن‌ها خواهد شد. وجود زباله‌های مختلف همچون تور‌های صیادی، کهنه نایلون‌ها و… نیز مانع از رسیدن نوزادان لاک پشت‌ها به دریا و مرگ آن‌ها می‌شوند در سواحل چابهار از مهمترین عوامل تهدید‌کننده نسل لاک پشت‌ها جمع‌آوری تخم‌ها توسط افراد سودجو و نا آگاه جهت مصارف غذایی گیر افتادن در تور‌های صیادی و خفه شدن آن‌ها بر اثر بلعیدن زباله‌هایی نظیر کیسه‌های پلاستیکی و برخورد با قایق‌های تندرو می‌باشد.