آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود، اما از بین نمیرود. هر گونه حیات محتاج این ماده شگفت انگیز میباشد. انسان ها از آبِ آشامیدنی استفاده میکنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.
با رشد جمعیت، منابع آبِ طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیره بندی میکنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.
فرمول شیمیایی
نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. که جزو مواد مخلوط نیست، چون خواص آن نه به خواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. یک ترکیب جالب با خواص شیمیایی و فیزیکی منحصربه فرد است. هر مولکول، دارای یک اتم اکسیژن و دو اتم هیدروژن میباشد که با یک پیوند کووالانسی به هم متصل شدهاند که این پیوند از یک جفت الکترون تشکیل شده است که کلید بسیاری از خواص غیرعادی آن است.
پیوند قوی بین مولکولهای آب باعث انسجام آن میشود و توانایی شگفت انگیزی برای چسبیدن به خود و سایر مواد دارد.
اشکال متغیر آب
آبهای روی سطح زمین، نقش های مهمی ایفا میکنند؛ رودخانهها آبِ مورد نیاز کشاورزی را فراهم میکنند و دریاها هم وسیله ای برای تجارت و مبادله کالاها محسوب میشوند. توده های یخی و آبشارها هم از دیگر اشکال آن هستند. آب به داخل زمین هم نفوذ میکند و منابع زیرزمینی را ایجاد میکند. آبهای زیرزمینی را میتوان با کندن چاه یا قنات استخراج نمود. البته منابع زیرزمینی به شکل چشمه یا چشمه آبِ گرم هم به سطح زمین میآیند.
خواص
آب خواص مهمی دارد که در زندگی ما بسیار ارزشمند است. برخی خواص شاخص عبارتاند از:
- حلال عالی
- ظرفیت گرمایی بالا
- گرمای تبخیر بالا
- چگالی بالا
آب، مایه حیات
وجود هر گونه حیات، متکی به وجود این منبع ارزشمند است. و در بیشتر فرایندهای متابولیسمی بدن، نقش حیاتی دارد. هنگام گوارش غذا، مقادیر قابل توجهی مورد استفاده قرار میگیرد.تقریباً 70 درصد وزن بدن را آب تشکیل میدهد. برای عملکرد درست، بدن ، روزانه به 1 تا 7 لیتر نیاز دارد البته این میزان به مقدار فعالیت بدن ، دمای هوا ، رطوبت و دیگر عوامل بستگی دارد. آب از طریق ادرار ، مدفوع ، تعریق و همچنین از طریق بازدم به شکل بخار دفع میشود.
بدن انسان به آبی نیاز دارد که نمک یا ناخالصی های دیگر ( مثل باکتری یا دیگر عوامل بیماریزا و یا مواد شیمیایی) نداشته باشد.
منبع: ویکی پدیا